www.MABETH.net

Müziğin ve Şiirin Mabeth'ine hoşgeldiniz

19 Eylül 2009 Cumartesi

ŞİFRE – MABETH (E.B.O.H.A)


Yıl 1997 dört arkadaş bir gün yaradanın istemesiyle bir araya gelir ve o günden sonra hayatları artık eskisi gibi değildir.
İsmail, Suat, İbrahim, Mustafa işte bu dört arkadaşın da ortak noktaları müzik olmuş ve kader onları bir yerde buluşturmuştur.
1997 yılı Eski adı Tekila olan ve yeni bir oluşumla adını MABETH olarak değiştiren grubun kurulmasıyla başlar, gruba en son İbrahim dâhil olmuştur ilk önce baterist olarak girdiği grupta solist olarak devam etmiştir ve mabeth son halini almıştır.
Hayat onlar için artık daha farklıdır sürekli müzikle iç içe olurlar, yeni besteler ve şarkılar yaparlar bunun yanında Barış Manço, Cem Karaca, Erkin Koray ve genç nesilden Haluk Levent şarkıları söyleyerek yolların devam ederler.
Bu müzik yolculuğu öyle hızla akıp gider ki Allah bu yolda müthiş sürprizleriyle ara ara mucizeler yaratır.

Yıl 1998 ve Mabeth biraz daha bilinçli bir müzik yapma yolunda yavaş ama emin adımlarla ilerlemeye başlar. Mustafa, İbrahim ve Suat besteler yapmaya devam ederler, İsmail ise bşr türlü beste yapamadığından dert yanarak arada bir keşke bende gitar çalmaktan öteye geçip beste yapabilsem diye Allaha bazen seslenir.
Elbet birgün Allah ona da nasip edecektir beste yapmayı, o yıl Suat’ın ilk bestesiyle heyecanlı geçer Ayrılık Vakti adlı şarkı yep yeni heyecanlar katar Grup Mabeth’e Suat sanki daha önce hiç olmadığı bir ruh haline girmiştir ve bu şarkı dinleyen tüm insanlar tarafından büyük bir beğeni toplar.
Bu bestenin peşini yeni şarkılar izlemeye devam edecektir.
Mabeth’in yaptığı bu ilk beste gruptaki herkese ilham vermektedir, Suat sanki içindeki yıllanmış duyguları küçük bir şarkıya sığdırıp dillendirmiştir.

Bu besteden sonra Mustafa, Otoban adlı ikinci besteyi yapmıştır, kendi hayatların Otobanın sol şeridindeki bu uzun yolda hızla ilerleyen bir arabaya benzetir ve o müthiş şarkı dökülür beyaz kâğıda.
Grupta herkes bu şarkıya farklı anlamlar katmıştır, İsmail gitarıyla, Suat Bas Gitarıyla, Mustafa Baterisiyle, İbrahim ise sesiyle farklı bir yola sokmuştur şarkıyı.
Bu Otoban da daha yazılması gereken çok şarkı vardır ve bu Grup kurulurken ne olursa olsun dağılmamak için söz vermiştir.
O yıllarda herkeste olduğu gibi Mabeth’in de başında kavak yelleri esmektedir, birçok aşk hikâyesi sığdırırlar bu uzun yola ve tabi yazılması gereken daha birçok şarkı vardır.
Müzik hiçbir zaman susmaz ve Yaradan hep onlarla birliktedir, birçok mucize gerçekleşmek üzere yaradan tarafından yola çıkarılmıştır.


‘’SİHİRLİ STÜDYO VE UZUN SAÇLI ADAMLAR’’

1998 sonlardır Grup Mabeth artık stüdyo çalışmaları yapmaya başlamıştır, stüdyo olarak il durakları taksim lay lay lom stüdyo olur ve stüdyoya ilk geldiklerinde çalışma yapan diğer grupları görürler, galiba biz bunlar kadar iyi bir grup olamayacağız diyerek stüdyoda çalışmaya başlarlar.
Grubun kuruluşundan bu yana 2 yıl geçmiştir ama kimse kendisini iyi bir müzisyen gibi hissetmez hala üzerlerinde o çekingenlik durmaktadır, bu işte amatör ruhtur.
Gerçek anlamda ki bu ilk stüdyo Mustafa’nın bagetlere vurmasıyla start alır, İsmail hafifçe elektroya dokunur, Suat bas gitarını okşar gibi çalmaya başlar, İbrahim ise biraz titrek ama emin bir ses ile şarkıyı söylemeye başlar ve ilk şarkı Haluk Levent – Yollarda Bulurum Seni yankılanmaya başlar stüdyoda.
Mabeth grubunda sadece İsmail ve Mustafa müzik eğitimi almıştır bağlama ve klavye ile başlayıp gitara uzanan bir eğitimdir ve İsmail bir şef maharetiyle yön vermeye başlamıştır Grup Mabeth’e, ilk şarkı bittiğinde Mabeth çok mutludur ilk söz Suat’tan gelir oldu galiba diyerek gülümser, herkes yaptık galiba der ve kahkahalar yükselir.

Stüdyo da sıra Mabeth’in ilk şarkısı Ayrılık Vaktine gelmiştir, İsmail işaret verir Suat basgitarı uyandırır, İbrahim yol arkadaşı mikrofona sarılarak Mustafa ile göz göze gelerek şarkıyı seslendirmeye başlar.
Ayrılık Vakti Taksim Lay lay lom Stüdyoda dolaşmaya başlar, Kayıt odasındaki uzun saçlı ve sakallı adam şarkının büyüsüne kapılarak birasını yudumlamaya başlar ve stüdyo kapısını aralayarak yere çömelir şarkıyı canlı canlı dinleyerek içmeye devam eder.
Uzun saçlı ve uzun sakallı adam şöyle seslenir Grup Mabeth’e: Sizden bu şarkının şerefine stüdyo ücreti almayacağım diyerek stüdyoyu bitene kadar olduğu yerden demlenerek izler.
Uzun saçlı adam bir şarkı ister, istediği şarkı Haramilerden Mavi Duvardır ve dolabından 4 bira daha çıkarır tüm grup elemanlarına dağıtır, herkes birer yudum alır ve şarkı bir senfoni edasın da başlar.
Uzun saçlı adam şarkının büyüsüne kapılmıştır ve gözlerini kapatır, sanki uzun saçlı adam Mabeth’e bir siir yapmıştır ve Grup Mabeth daha önce hiç bu kadar başarılı bir şekilde şarkı çalıp söylememiştir.

Şarkı bittiğinde herkes ellerindeki şişeleri havaya kaldırarak Müziğin, Aşkın Ve Mabeth’in şerefine diyerek biralarını kana kana içmeye başlarlar.
Stüdyo boyunca herkes o kadar başka bir dünyada hisseder ki kendilerini, sanki Müzikistan Cumhuriyetinin başkentinde, bir ibadethanede yani Mabeth’lerinde ibadet ediyorlardı.
Bir Barış Manço şarkısı ile devam ettiler, Dönence stüdyoyu kaplamıştı, Grup Mabeth Barış Abi şarkıları söylerken çok mutlu hissediyorlardı kendilerini, şarkı bitti sonra Cem Karaca, ardından Erkin Koray şarkıları derken stüdyo sona erdi.
Grup Mabeth uzun saçlı ve uzun sakallı adamın onlara uğur getirdiğini düşünerek uzun saçlı adama teşekkür edip tekrar görüşmek üzere stüdyoyu terk ettiler.
Suat ilk sözü söyleyerek sessizliği bozar, beyler Grup Mabeth galiba doğru yolda der ve herkes bu doğru söze hak vererek yürümeye devam eder.
Taksim Tünelden istiklale doğru yürürken Ada Müzik Önünde Nejat Yavaşoğullarını (Bulutsuzluk Özlemi) görürler ve Nejat ağabeyle ayaküstü bir müzik muhabbeti ederler, o gün iki uzun saçlı adam Grup Mabeth’e ilk öğütleri ve desteğini verir.
Otobanın sol şeridinde ki bu hayat akmaya devam edecektir.

ŞİFRE – MABETH (E.B.O.H.A)
‘’MABETH VE MÜZİK DURUŞU’’

Büyülü stüdyo ortamından sonra, Mabeth hayatın her anını bir şarkı gibi yaşamaya başladı, hani çok sevdiğiniz bir şarkıyı defalarca dinler gibi birçok kez stüdyo çalışmaları yaptılar.
Yeni şarkılar yazılmaya başlamıştı, Mustafa yoğun günlerin ardından İngilizce bir şarkı yazmıştı ‘face of people’ İsmail ile ibrlikte oturup saatlerce bu şakıyı düzenlemeye çalıştılar ve ortaya farklı ve ilk İngilizce Mabeth şarkısı çıkmıştı.
Sıra geldi bu şarkıyı seslendirmeye işte burada İbrahim tek başına yeterli olamayacağını düşünerek şarkıyı Grupça paylaştılar, şarkıyı hep birlikte bir vokal tekniği ile söylediler ve böylesi tek bir vokalden daha iyi olmuştu.
Grup Mabeth’in oturduğu yer Ümraniye Tepe üstünde bir devrim havası vardı, çünkü daha önce böyle bir müzik grubu kurulmamış ve Rock müzik adına hiçbir şey yapılmamıştı.
O dönem herkes tarafından tanınmaya başladılar, insanların davetlerini kırmıyorlar bir doğum günü ya da özel bir davete gidiyor şarkılarını söylüyorlardı.
Artık insanlar onarlı nerede görürlerse mutlaka Mabeth adı dile geliyordu buda çok hoşlarına gidiyordu grup elemanlarının.

Yine bir davet gelmişti arkadaşlarından bir partide çalmaları rica edilmişti, onlarda hiç kırmadan kabul ettiler.
Bu parti bir düğün salonunda olacaktı ve sahne saatine kadar çalıştılar, prova yaptılar derken sahne saati geldi çattı Mabeth ismi anons edildi, Grup Mabeth sahneye çıktı.
Fakat salonda pekte rock müzikle alakası olmayan tipler vardı ve çoğunun yaşları hepsinden ufaktı ve dikkatsiz bir seyrici kitlesiydi bu kitle.
3 şarkıdan sonra Mabeth Bir duruş sergilemek adına sahneyi terk etti bu bir kaçış değil yıllarca müzikteki duruşlarını gösteren ciddi bir duruştu. Mabeth sahneden indikten sonra ortamda bir tekno parti oluştu ve Mabeth bu davete aslında gelinmeyeceğini anladı oradaki insanları tekno bir gürültü ile baş başa bırakıp kendi Mabethlerine doğru yol aldılar.
Artık gelen teklifleri iyice ölçüp biçip öyle değerlendireceklerdi, çünkü onlar sadece gençlere değil her yaş grubuna ve herkese şarkı söylemek istiyorlardı, tıpkı isimlerindeki anlam gibi ‘MABETH’ hiçbir zaman bölmeyen birleştiren bir grup olma yolunda söz vermişlerdi.

1998’in ortalarıydı artık Mustafa bir şakı daha yapmıştı adıda sosyal bir sorun olan Kanlı Töreydi.
Mustafa grup içersinde en çok okuyan ve sosyal sorunları yakından takip eden bir öğretmen çocuğuydu, zaten sosyal birikim aileden geliyordu ve sürekli araştırıyordu.
Şarkının adından da belli olacağı üzere Töre gerçeği ele alınmıştı, insanların gereksiz yere birbirlerini öldürme, bitirme yok etme arzusu işleniyordu şarkıda.
Mabeth o yıl bir kendi içerisine kapanış yaşıyordu, stüdyo çalışmaları aralıksız devam ediyor ve bir gizlilik hükmediyordu Grup Mabeth’e bu gizlilik Mabeth için olumlu sonuçlar doğuracaktı, hem müzikal anlamda hem de kendi kişiliklerinin oturma aşamasıydı.
Kanlı Töre şarkısnı sessiz sedası web sitelerinde yayınlamaya başladılar, şarkı hiç beklemedikleri bir şekilde oturdukları mahalledeki insanlardan güzel tepkiler almıştı.
Grup Mabeth doğru bir proje ypmanın haklı gururu ile şımarmadan yoluna devam etti ve yep yeni olaylar Mabeth’i gerçekleşmek üzere sırada bekliyordu.

ŞİFRE – MABETH (E.B.O.H.A.)
‘’MÜZİK SERÜVENİ DEVAM EDİYOR’’

Grup Mabeth 99 yılına sürekli stüdyo çalışmaları ile girmişti, artık herkesin karakterleri biraz daha oturmuş ve o amatör ruh biraz daha profesyonelliğe doğru yol almıştı.
Mabeth artık her daveti ince eleyip sık dokuyarak, bir müzisyen süzgecinden geçiriyordu, bu arada sürekli konserlere gidiyorlardı müziğin olduğu her yere gitmeye çalışıyorlardı.
İsmail bile birkaç beste yapmış hatta İbrahim ile birlikte düzenleyip şarkı haline getirmişlerdi, çünkü İsmail’in tam verimli olacağı bir döneme girilmişti, İsmail âşıktı.
İsmail aşkını açıklayana kadar tabiri yerinde ise yanmıştı ama bu aşk hiç gerçek olmadı platonik bir şekilde devam etti, buda İsmail’e yaramıştı.
İbrahim şarkılar yazıyor fakat henüz ortaya çıkarmaya korkuyordu, yazdığı onlarca şarkı sırada bekliyordu ve o aslında sahne performansının altında ezilmemek için sesini geliştirmeye çalışıyordu.
Grupta Suat ve Mustafa ilk besteler ve şarklar konusunda bir devrim yapmıştı, sağlam ve ayakları yere basan duygulardı bunlar ve sonuçları da çık sıkı parçalar olmuştu.

Mustafa için İlhan İREM vazgeçilmez bir müzisyen, duayen ve sanatçıydı, aynı şekilde İbrahim de hem İlhan İREM hem Şebnem FERAH hayranlığı ile bilinirdi, Suat Haluk LEVENT, Kıraç, ve tabiî ki Türk rock müziğinde çığır açmış tüm müzisyenleri yıllardan beri takip ediyorlardı.
İsmail’in Hayran olduğu sanatçı ise Yaşar KURT olarak bilinirdi grupta, onun çalma tekniği ile çok ilgilenmişti İsmail.
İşte tüm bu müzisyenlerin ve sanatçıların birleşimi ile Grup Mabeth kendisini harmanlamış ve müzikalitesini yükseltmeye başlamıştı.
Mabeth meşhur olma sevdasından öte sadece müzik yapmak ve eğlenmek, eğlenirken de eğlendirmek istiyordu para, pul, şan, şöhret bir yana, onlar gerçek müzik için bu sevdaya kapılmışlardı.

Zaman hızla akıp giderken, Mabeth şarkılar yazmaya devam etti ve Mustafa yeni besteyi yapmıştı, bestenin adı ‘’GÜZEL’’ olarak Mabeth tarihindeki yerini almıştı.
Grup artık kendi sınırları dışına çıkmaya başlamıştı, Ümraniye de birçok kafeden sahne teklifleri almış ve bazılarını değerlendirmişlerdi.
Bu teklifler ufak teklifler olarak değerlendirilse de en nihayetinde hepsi birer tecrübeydi,
Yıl 2000’e geldiğinde İbrahim askerlik görevi için Isparta ya doğru yol almıştı, Mabeth eksikte olsa ara ara toplanmıştı, tüm grup elemanları askerlik görevlerini tamamladıktan sonra yollarına devam ettiler.
Bir dönem sessizlikten sonra grup yeniden yapılanmaya gitti ve ek elemanlar alarak bir süre denemeler yaptılar, fakat yeni bir gitarist grupta ortalığın karışmasına yol açmıştı.
İsmi lazım olmayan bu önemsiz şahıs grupta ön plan olmak istediğinden ortam huzursuz olmuştu.
Mabeth’in ilk bestesi Ayrılık Vakti’ni tamamen değiştirerek İbrahim den ilk tepkisini zaten almıştı, Suat ilginç bir şekilde sessiz kalarak belki de ortamı gözetlemek için susmuştu.
Bu durum çok uzun sürmedi ve yeni eleman gruptan aforoz edilmişti, bu kararda Suat ve İbrahim’in rolü büyük olmuştu.
Mabeth hızla büyümeye devam ediyordu…

ŞİFRE – MABETH (E.B.O.H.A.)
‘MABETH VE CEM KARACA

2001 yılına dek çalışmalarını sürdüren Mabeth artık aklı başında ve kararlarını gözden geçirerek alan bir gruptu.
Mustafa’nın aklında uzun aman zamandır Cem KARACA’YA ulaşma ve Mabeth’i ona dinletme fikri vardı, sonunda büyük ustanın web sitesinden mail yollayarak bir randevu kaptı, tüm grup heyecanlıydı büyük usta Cem KARACA onlarla görüşmek için bir Pazar günü randevu vermişti.
Grup Mabeth yeni besteleriyle birlikte birde Cem KARACA şarkısıyla büyük ustaya sürpriz yapmaya karar verdi, Mabeth resimdeki gözyaşları ile namus belasını cower haline getirerek büyük ustaya sunmak için sabırsızlıkla bekliyordu.
İbrahim askerden geldiğinde yaptığı Teskere adlı parçayı yeniden seslendirerek büyük ustaya dinletecekti.
Büyük gün gelmiş çatmıştı Mabeth Cem KARACA ile buluşmak için Bakırköyde bir adrese doğru yola çıktı, Bu ev şuan bakımsız olan ve virane bir ev görüntüsü taşıyan Cem babanın rahmetli babasının eviydi.
Tabi o yıllarda gayet güzel ve bakımlıydı bu ev, kapı çalındı belki inanmak güç gelecek ama kapıyı Cem KARACA açtı ve hoş geldiniz kardaşlar diyerek Mabeth’i içeri aldı.

Bu karşılama karşısında Grup Mabeth şaşkınlığını gizleyemedi ve hoş bulduk Cem Baba dediler, Cem KARACA oturun keyfinize bakın şimdi geliyorum diyerek içeride bir odaya doğru yöneldi geri geldiğinde o ilk gitarlarından biri vardı elinde.
Bu ne büyük gururdu Mabeth için, Cem baba sordu grupta gitaristler kim? Suat ve İsmail cevap verdi biziz baba dediler ve gitarı İsmail’e doğru uzattı hadi bakalım önce canlı canlı söyleyelim dedi.
Cem baba sanki İbrahim’in vokal olduğunu sezmişçesine İbrahim’e bakarak kafasını salladı, İbrahim Mecalsiz şarkısını söylemeye başladı.
Derken Kanlı Töre, Otoban, Güzel Ve en son Mustafa Face of Peoples’i söyledi ve Cem babanın ilk sözleri çok iyi değişik bir tarz ama üzerinde çalışırsanız daha da iyi olur dedi ve sözlerine şunları ekledi.
Size elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışacağım diyerek bir Cem Baba sözü verdi.
Yaklaşık 1 saattir bu misafirlik devam ediyordu tabi Grup Mabeth Cem Baba için yeni sürprizler hazırlamıştı.

İbrahim Büyük ustadan destur istedi ve Cem Baba buyur destur senindir diyerek gülümsedi, Resimdeki Gözyaşlarını Seslendiremeye başladı.
Büyük usta dinlerken hüzünlendi ve duygulandı, gözleri doldu oda bir ara eşlik etti ve yeniden dinlemeye geçti, Mabeth hep birlikte söylemeye devam etti şarkıyı.
Şarkı bitmeden İbrahim Namus Belası’nı söylemeye başladı, tüm ev Mabeth ve Cem KARACA ile dolmuştu, müzik sanki tüm evrende yankılanıyordu Mabeth için bu an için çok beklemişti Mustafa ve Mabeth.
Şarkılar bittiğinde Cem KARACA yağa kalktı ve Mabeth Grubundaki herkesi alnından öperek işte türk gençliği bu dedi.
Tekrar yardımcı olacağı sözünü hatırlatarak birkaç öğütte bulundu ve sözlerine şöyle devam etti.
Siz gençler yani Mabeth bugün evime başka bir enerji getirdiniz ve bana Barış MANÇO Moğollar, Kardaşlar, Apaşlar, Ersen ve Dadaşların, Erkin Korayların olduğu o yıllara aldınız götürdünüz ne olursa olsun dağılmayın kariyerinizi devam ettirin meşhur olmak çok önemli değil birlikte mutlu olmaya bakın dedi.
Bu sözlerden sonra geçmişten muhabbetler eşliğinde kocaman bir 2,5 saat geçmişti evde Mabeth Cem Babanın elini öperek bir nevi el aldı evlerine doğru yola çıktılar.

2002 / 2003 / 2004 YILLARI VE MECALSİZ



Yıl 2002 ve mabeth yeni bir döneme girmiştir ve İsmail grupta aranjör tavrıyla tanınmaya başlamıştır şarkıların düzenlenmesi konusunda bir hayli tecrübe sahibi olmuştur.
Artık şarkılar ismailin o sihirli parmaklarında can bulmaya başlamıştır ve İsmail de bu arada ilk bestesini yapmıştır ve bu bestenin adı YILLAR SONRA olarak mabeth tarihinde ki yerini almıştır.
Mabeth sessiz sedasız çalışmalara devam ederken yine küçük bir konser teklifi geldi ve iyice düşünüp evet diyerek çalışmalara başladılar.
Bu konser yine özel bir davetti 2 grup yer alacak ve Mabeth en son sahneye çıkacaktı, diğer grup buna itiraz etse bile herkes Mabeth’in en son çıkması konusunda hem fikirdi ve Mabeth en son sahneye çıkmıştı.
Bu konser 2002 yılının da son konseri olacaktı küçük bir salondu ama ses sistemleri gayet iyi olduğu için büyük keyif duydular bu konserden.
Tüm şarkılarını seslendiren Mabeth mutlu ve huzurlu bir şekilde oradan ayrılmıştı.

Yıl 2003 ve Mabeth yeniden duraklama dönemine girmişti ama bu duraklama dönemleri boş geçmiyor herkes yeni şarkılar yazma konusunda hızla ilerliyordu.
İbrahim çok yakın bir müzisyen arkadaşı ile arada bir konserlere çıkıyordu müzikten kopmuyordu.
İsmail bu dönemde biraz uzak kalmıştı müzikten ve kendi mesleği olan fotoğrafçılıkla ilgilenmiş sadece bazı zamanlar gitarını eline almıştı.
Suat ise bu dönemi tıpkı Mustafa gibi yazarak geçirmişti yani grupta tek müzikle vakit geçiren İbrahim olmuştu.
Hatta etraftan Mabeth dağıldı diye söylentiler çıksa da aldırış etmediler, çünkü onların dağılma gibi bir lüksleri olmamıştı hiçbir zaman.
Durgun geçen 2003 bitmek üzereydi ve yine Suat bu suskunluğu bozarak yeni besteler yaparak bir stüdyo kiralamıştı yeniden mikrofon başına geçen Mabeth müziksiz geçen günlerin acısını çıkarırcasına müzik yapmıştı.

2004 yılına gelindiğinde Mustafa üniversite de yaptığı bir albüm kaydı ile Mabeth’in karşısına çıktı bu albümde öyle bir şarkı vardı ki Mabeth dinler dinlemez işte bu dedi şarkının adı MECALSİZ’ di ve dinleyen herkesi alıp bir yerlere götürmekteydi.
Şarkıda ki büyü o kadar büyüktü ki ister istemez kendinizi buluyordunuz şarkıda ve bu şarkıyı internet yolu ile dağıtmaya karar verdiler bu şarkı aynı zamanda Mabeth’i bekleyenler için de bir hediye niteliği taşıyordu. Mecalsiz bir anda tüm herkes tarafından dinlenmeye başlamıştı artık bir Mabeth şarkısından çok bir alışkanlığa dönüşmüştü.

MABETH-MECALSİZ

MELEKLERİ KISKANDIRAN GÜZELLİĞİNLE
DENİZLERİ DALGALANDIRAN GÖZLERİNLE
YÜREĞİMİ YAKAN O SAF SEVGİNLE
BAK BİR KEZ MECALZSİZ GÖNLÜME

BAK DESEM BAKARMISN GÖZLERİME
MECALİM YOK YOK ANLA
BAK DESEM BAKARMISN YÜZÜME
MECALİM YOK YOK ANLA
MECALİM YOK YOK ANLA

BANA DÜŞLER KURUDRAN SAÇLARINLA
GECEYİ GÜNDÜZ YAPAN DURUŞUNLA
HAYATIMA ANLAM KATAN VARLIĞINLA
BAK BİR KEZ MECALSİZ GÖNLÜME

BAK DESEM BAKARMISN GÖZLERİME
MECALİM YOK YOK ANLA
BAK DESEM BAKARMISIN YÜZÜME
MECALİM YOK YOK ANLA
MECALİM YOK YOK ANLA

SÖZ-MÜZİK:MUSTAFA AKBULUT

Devam Edecek...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder